Wat als je kind heimwee heeft op kamp of op vakantie?

Heerlijk toch, de wereld rondreizen en terwijl je kinderen bij de hand nemen en de kans grijpen om hen meer te leren dan wat er in klaslokalen wordt verteld. Maar wat als je kind kampt met heimwee? Een vervelend beestje waar de ene meer last van heeft dan de andere. Want heimwee treft niet alleen kinderen, het kan ook bij volwassenen de kop op steken. En dan is het idyllische plaatje van altijd samen onderweg, plots een stuk moeilijker geworden. Laat het ons vergelijken met een puzzel; met veel geduld en een beetje inzicht, krijg je het misschien een beetje onder controle. Wij zijn heel vaak onderweg en niemand van ons leek hier ooit last van te ondervinden. Tot Bas op een dag sleep-in had op school en hij uren had liggen snikken. Omdat hij mama miste. En zijn zus. En hij eigenlijk toch liever in zijn eigen bed wou slapen. Noem me dan een beetje soft, maar zulke dingen raken mij zo diep! Mijn gevoelige man met grote mond, maar héél klein hartje, heeft op zevenjarige leeftijd het recht om heimwee te hebben. En op mensen die daar begrip voor tonen. Ik kan in woorden niet uitleggen hoe dankbaar ik juf Sara was/ben om hem te omarmen en hem te bedelven met de beste moederzorgen toen hij zijn emoties even niet meer de baas kon. Daarom -voor mama’s en papa’s met heimweekindjes- deel ik graag wat ik al heb geleerd.

Heimwee op vakantie_of op kamp_Reizen met kinderen2.JPG

1. Ik mis mama

Heimwee komt op verschillende vlakken voor. Vaak manifesteert het zich als kinderen een nachtje niet bij mama en papa slapen. Ze amuseren zich de hele dag rot, krijgen honderden impulsen en prikkels allerhande en dan komt plots dat moment van slapen gaan en dan komt dat weeë gevoel opzetten. Ze hebben buik- of hoofdpijn, kunnen niet slapen of zijn overemotioneel. Wat kan je doen?

Oefenen

Het klinkt misschien wat gek om te oefenen om je heimwee te overwinnen, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Laat je kind regelmatig bij een vriendje of familie slapen. Begin misschien bij de grootouders of een leuke tante zodat het toch nog heel vertrouwd aanvoelt en doe het op regelmatige basis. Nodig eens een vriendje uit (zonder heimwee liefst ;-)) dat je kind kan tonen dat logeerpartijtjes leuk zijn. Morgen komt A. bij ons logeren, overmorgen mag jij bij hem/haar gaan slapen.

Schep vertrouwen

Als je kind het vooral moeilijk heeft bij het afscheid, is er absoluut niets mis mee om hem te beloven dat als het écht niet gaat, hij je mag opbellen en je hem weer komt halen. Schep vertrouwen. Vaak is het vooruitzicht dat er een uitweg is heel geruststellend. Houd dan ook je belofte indien je in het holst van de nacht wordt opgebeld.
Vertel hem ook dat jij ook aan hem zal denken, maar dat je er zeker van bent dat hij een leuke tijd zal hebben. Als hij ’s avonds in zijn bed ligt en weet dat zijn mama of papa op dat moment ook aan hem denkt, zal hij vanzelf wat rustiger worden.

Geef Je kind inspraak

Neem je je gele of je groene tandenborstel mee? Neem je één knuffel mee of twee? Begin het kind al voor te bereiden op het logeerpartijtje door samen zijn koffer te maken. Schep verwachtingen en geef er vorm aan. Vertel over wat hij zal gaan doen en om hoe laat hij moet gaan slapen. Voorspelbaarheid is heel belangrijk voor Bas. Anders maakt hij zichzelf zo zenuwachtig dat hij op een moment van een piek in een dal belandt. Qua emoties bedoel ik dan. (lees verder onder de foto)

Heimwee op kamp of op vakantie_kinderen.JPG

2. Ik mis mijn huis

Er bestaat nog een tweede soort heimwee; namelijk het gemis van het vertrouwde, ook al is mama en papa mee op reis. Als Bas op reis een heimwee momentje heeft (en die zijn er gelukkig niet al te veel) verlangt hij naar zijn schaapje. Dat is die ene veel te grote knuffel die we niet in de valies krijgen en waar hij eigenlijk thuis niet zo heel veel aandacht aan besteedt. Díe knuffel is de heimweeknuffel. Als hij over schaapje begint, weten wij ondertussen al hoe laat het is.

Wees niet boos of teleurgesteld

“Waarom loop jij hier nu zo te mokken, het is hier toch plezant?” Je kind vindt het vast zelf ook helemaal niet leuk dat hij met die gevoelens zit, hem erop afrekenen en het gevoel geven dat hij ook voor de rest van het reisgezelschap de kostbare tijd verprutst, zal écht niet helpen. Wees begripvol en prààt erover. Vraag wat hij exact mist en schets dat jullie snel weer thuis zullen zijn. Als je kind bv. de hond mist kan je samen nadenken over wat die hond dan momenteel aan het doen is en besluiten dat die hond vast ook veel plezier heeft. Missen ze hun kamer, vertel hen dat dat heel normaal is. En dat veel kindjes hun huis missen als ze op vakantie zijn.

Routine

Ok toegegeven, vakantie is vaak een tijd waar dat routinekeurslijf waar we thuis in zitten, even mag afgegooid worden. Maar weet dat routine en voorspelbaarheid kinderen helpt om zich zeker te voelen. Probeer de dagen min of meer hetzelfde in te delen (indien mogelijk) zodat het kind niet van de ene verrassing in de andere en dus van de ene emotie in de andere belandt. Bv. voormiddag een uitstapje, namiddag zwembad, na het eten een verhaaltje en in bed.

Wees de vermoeidheid voor

Bij Bas komt de heimwee vooral opzetten als hij heel vermoeid is. Enkele dagen na elkaar te laat gaan slapen of een jetlag te verwerken en hij verandert in een emotioneel hoopje dat naar het vertrouwde verlangt. Vermoeidheid en overprikkeling zijn heel belangrijke triggers van heimwee. Wij houden daar nu alvast rekening mee.

Heimwee op vakantie_of op kamp_Reizen met kinderen1.JPG

Aan alle mama’s en papa’s die binnenkort één of meerdere kinderen met dikke tranen op kamp achterlaten: sterkte. Een ouderhart is fragiel. Bijt toch maar even door. Want in het grootste aantal gevallen worden die eerste krokodillentranen al snel vervangen door tranen met tuiten die worden gelachen op kamp. Dé belevenis van hun prille leven. Gun hen de tijd om hun draai te vinden en bel ’s avonds misschien even naar de begeleiding om te vragen hoe het gaat. Heimwee overwinnen is een leerproces. En bij de ene duurt het wat langer dan bij de ander.

Hetgeen ik hier heb neergepend is gebaseerd op mijn ervaringen met mijn kinderen. Elk kind is anders en er bestaat geen gouden tactiek die het allemaal in één keer oplost. Ik heb dingen opgezocht en gepraat met andere mama’s en dit is hetgeen het vaakst naar boven komt. We kunnen maar ervaringen delen om andere ouders misschien dat ene inzicht geven dat zijn toevallig over het hoofd zagen. Ben ik belangrijke zaken vergeten? Laat het aub weten, want dé ultieme manier om heimwee voor te zijn hebben wij ook nog niet gevonden!