Naar India met je kinderen: hoe begin je eraan?

Het lijkt geen evidente keuze om met je kinderen naar India te trekken. Toegegeven: qua cultuurshock kon het wel tellen. Maar net daarom vinden we deze reis, zo lang na datum nog steeds één van meest memorabele. We geven onze kinderen vaak mee hoe mooi de wereld is. We bezoeken de mooiste nationale parken, zwemmen in de helderste zeeën en ontmoeten de leukste mensen. Maar soms is het leerrijk om hen ook te laten zien hoe omgekeerd evenredig de schoonheid van een plek met de levenskwaliteit van de inwoners kan zijn. En toch was het een fantastische reis. Maar hoe begin je daar nu aan? Enkele praktische tips:

withkidsontheroad_India_Agra_Taj_mahal-12.JPG

Vaccinaties en medicatie

Bij een reis naar Azië heb je steeds een hele resem aan vaccinaties te krijgen. Dat is India niet anders, het is zelfs heel erg nodig. India is, zacht uitgedrukt, niet de properste bestemming en het woord ‘Delhibelly’ is niet voor niets een gangbare term in reizigersmilieus. Omdat je reist met kinderen, raden we sowieso aan om goede hotels te zoeken waar de hygiëne alvast naar behoren is. Ik geef niet graag raad aan mensen die vragen welke vaccinaties je nodig hebt om naar India te reizen. Vraag sowieso raad aan je huisdokter en raadpleeg ook deze website.
India heeft in het noorden en het zuiden een laag malariarisico. Wij nemen zelf nooit malariapillen in en zullen ook onze kinderen nooit antimalaria geven. ’s Avonds lange mouwen en een goed muggenproduct zijn voldoende om beschermd te zijn. In het midden van het land is het risico op malaria wel hoog. Daarom hebben wij ervoor gekozen deze regio te vermijden, juist omdat we met onze kinderen reizen. Een duidelijke kaart met de te vermijden regio’s vind je ook op bovenstaande website.
Naast de gebruikelijke reisapotheek, kregen we van onze huisdokter ook een voorschrift mee voor antibiotica. Enkel te gebruiken onder strikte voorwaarden zoals bij langdurige diarree met kans op uitdroging. Voor alle duideljikheid: de antibiotica was voor de kinderen bedoeld. Enkele dagen voor vertrek even langs de apotheek en de anitibiotica kan bij in de reisapotheek. Opnieuw: vraag raad aan je arts.

VISUM

Al die verschillende regels over welke documenten je moet meenemen naar de verschillende landen. Het is een heksenketel! Voor India heb je een internationaal paspoort nodig dat minimaal 6 maanden geldig is op moment van aankomst en een visum. Visumaanvragen kunnen vaak nogal onduidelijk zijn en veel tijd in beslag nemen. Je kan je visum hier zelf aanvragen. Zoals je zal zien, is deze website redelijk ingewikkeld en is het een heel gedoe om je visum uiteindelijk aan te vragen. Daarom zijn er bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de vereenvoudiging voor de eindklant. Op die manier kan je kan beroep doen op een organisatie die de verantwoordelijkheid en rompslomp van je overneemt. Een degelijke website hiervoor is visumbuitenland.be. Neem gerust een kijkje!

Vervoer

Het is zo’n groot land. En hectisch! Je vervoer over grote afstanden regel je best op voorhand. Als je bijvoorbeeld van New Delhi naar Cochin wilt, dan regel je best een binnenlandse vlucht. De beste prijzen zoek je hier.
Voor iets kortere afstanden, kan je beroep doen op een wagen met privéchauffeur. Zelf rijden in India leek ons niet ideaal (het land was al stresserend genoeg, haha!) en dus deden we verschillende keren beroep op een privé chauffeur. Hij reed met ons van Ranthambore National Park naar Jaipur en van Jaipur naar New Delhi. Pas op, dat zijn stevige ritten van 4 of 5 uur, maar volgens ons toch de meest comfortabele manier om te reizen. Meer info vind je op deze website.

 

Kledij

Als we reizen vinden we het belangrijk om respect te tonen voor de heersende waarden en normen. Met uitzondering van de toeristen stranden of binnen de hotelmuren, worden blote schouders en bovenbenen als aanstootgevend ervaren. Je zal er niet zo snel verbaal op worden aangesproken, maar wil je starende blikken vermijden, dan zorg je best voor een t-shirt die de schouders bedekt. Als je van plan bent om tempels of moskeeën te bezoeken, houd je ook best rekening met het feit dat je je schoenen aan de ingang moet achterlaten. Kousen zijn op sommige plekken aan te raden, niet omdat de vloer vuil zou zijn, wel omdat hij heet kan worden. Veel gebouwen zijn in India immers ‘dakloos’ en wij hebben niet voldoende eelt onder onze voeten om die hitte op te vangen.


Deze blogpost werd geschreven in samenwerking met de website van Visumbuitenland.be. Voor extra vragen over een visumaanvraag naar India, kan je zeker bij hen terecht.