Alles over Holbox (Mexico) met kinderen

withkidsontheroad_fietsen-4a.jpg

Heb jij -net zoals wij- een zwak voor bounty stranden, turquoise zee en een staalblauwe hemel? Wel, blijf dan even plakken. Net op het moment dat wij tijdens onze reis naar Mexico dachten dat een land niet paradijselijker kon zijn, maakten we een uitstap naar Holbox. Holbox is alles waar je als gelukzoeker van droomt. Het is een eiland in de Golf van Mexico, het heeft een sfeer die de term bohemian chic alle eer aandoet én, very important, ze zetten in op duurzaamheid en ecologie. Getriggerd? Wij alvast wel!

Hoe geraak je op Holbox island?

Holbox ligt ten noorden van het Mexicaanse havenstadje Chiquilà. Er zijn verschillende mogelijkheden om de oversteek te maken. De ferry vaart elk half uur en doet er ongeveer 20 minuten over om de overkant te bereiken. Soms is het leuker om echt helemaal op je eigen tempo te reizen en dan kies je voor één van de privéboten die aan de kade op je wachten. Wij kozen ervoor de heenreis per ferry te maken en de terugreis deden we op eigen tempo. De boot die ons terugbracht was degene waarmee we een excursie hadden geboekt. Voor hen was het geen moeite om ons i.p.v. op Holbox in Chiquilà af te zetten.

Must do’s Holbox

Holbox is picture perfect paradise. Er zijn verschillende fantastische plekken die je reis onvergetelijk maken. Het leven op en rond het strand is natuurlijk de grootste troef. Opgepast, op bepaalde momenten kan er op het strand zeewier/algen aanspoelen en als een soort bruine brei op het strand blijven liggen. Die kans heb je echter overal in Mexico en wanneer het fenomeen zich afspeelt is niet echt te vorospellen. Toen we er in 2019 waren hadden we prijs. Toen we in 2021 terugkeerden was het véél minder en spraken de mensen van het hotel nog steeds over het jaar 2019 als het jaar van extreme algen. je kan maar hopen dat je ervan gespaard blijft. En anders is het gewoon bootje huren om elders te zwemmen :-)

verken het centrum te voet

Ook het centrum heeft meer charmes dan pakweg je favoriete Hollywood acteur (ik overdrijf niet). Wandel of fiets erdoor en bewonder de prachtige streetart, stop eens voor een ijsje voor de kinderen en laat de kleurenpracht je zintuigen prikkelen. De hoofdstraat is een buzzing place, maar duikel eens één van de zijstraatjes in en snuister er even rond. De kinderen horen het niet graag, maar hier kan je een hele dag (window-) shoppen als je wil. Wij kozen er de tweede keer voor het centrum in de late namiddag te bezoeken. dan was het alvast veel minder heet en komt alles wat tot leven.

Boek een tour op het water

Punta Mosquito is dé plek om flamingo’s te spotten van mei tot november. Je kan te voet naar Punta Mosquito door het water (bij eb zal je max. tot kniehoogte door het water gaan), maar wij kozen ervoor om een 3 eilanden tour te boeken. Al was het maar omdat we het 1. toch wel wat ver vonden en 2. de getijden niet vertrouwden (bij vloed geraak je niet makkelijk terug) De 3 eilanden-tour duurt ongeveer drie uur en je gaat met de boot naar Punta Mosquito waar je dan het water in kan. Opgelet: de flamingo’s zijn wilde dieren en niet gewend aan mensen. Het is niet de bedoeling hen te benaderen. Als je toch zou beslissen om te voet te gaan, vraag je best even aan de receptie van je hotel wat de uren van de getijden zijn, je wil niet in de problemen komen.

Tijdens de 3 eilanden tour ga je ook aan wal bij Cenote Yalahau. Een cenote is een natuurlijk ‘zinkgat’ dat gevuld is met het helderder dan helder water. Het water is fris en de omgeving groen en schaduwrijk. Ideaal om even te ontsnappen aan de brandende middagzon.

Een tour boeken kan in 1 van de kantoortjes in het centrum, maar wij spraken gewoon enkele aanbieders op het strand aan. Vraag een 5-tal tourverkopers naar hun prijzen en wat ze exact aanbieden. Wij vonden het belangrijk om onze eigen tour een beetje te kunnen samenstellen. De eerste keer deden we dus de bekende 3 eilanden-tour, de tweede keer vroegen we iemand om ons gewoon mee op het water te nemen en te gaan vissen. De man bracht ons enkele keren tot op het strand zodat we konden zwemmen/genieten.


Verken het eiland met je golfkar

Opgelet! Holbox heeft een car-free policy. Dat betekent dat er op het eiland bijna geen auto’s rondrijden. Alles is er te voet te doen, met de fiets of… Per golfkar! Als je aankomt op Holbox kan je aan de haven gemakkelijk een taxi-golfkarretje nemen om je naar het strand/centrum om je naar je hotel te brengen. Deze zijn helemaal niet duur én het is gemakkelijk. Maar hoe cool zou het zijn om een hele dag je eigen golfkarretje ter beschikking te hebben? Juist ja, zowel voor de mama’s en papa’s als voor de kinderen is dit super cool. Je krijgt een enorm gevoel van vrijheid en je kan het hele eiland op eigen houtje verkennen. Vraag aan de receptie van je hotel waar je het makkelijkst eentje huurt en zij wijzen je vast de weg naar de dichtstbijzijnde golfcart-rental.


Laat een hond uit van het asiel

Jij houdt gegarandeerd van een avondwandeling over het strand, maar je kinderen staan daar niet zo voor te springen. Dat klinkt me wel bekend in de oren. in Holbox is er echter de perfecte truuk om ervoor te zorgen dat ze staan te popelen om aan die strandwandeling te beginnen. Je kan namelijk in het plaatselijke asiel (Refugio) een hondje halen om mee te gaan wandelen. In het refugio vangt men honden op die verwaarloosd en/of gehandicapt zijn. Er zijn op Holbox (en in Mexico in het algemeen) best wel wat straathonden. Wil je een handje toesteken, dan gaat dat door met de honden te gaan wandelen! Alle praktische info vind je op hun website!


De leukste hotels op Holbox

De eerste keer dat we een op Holbox waren, was het voor een daguitstap. Maar we wisten toen al dat we ooit terug zouden komen voor een langer verblijf. Dat deden we dus twee jaar later! Hieronder vind je enkele van onze favoriete hotels op een rijtje. Een verblijf van enkele dagen op Holbox is zeker een aanrader! Wij verbleven uiteindelijk in HM Palapas del Mar. Een leuk hotel aan het strand met een privé zwembadje aan de kamer! Effe terzijde; dat privé zwembad was een super leuke upgrade die we kregen, maar eigenlijk hebben we er bitter weinig gebruik van gemaakt. Er is op Holbox zoveel te zien/doen dat we liever de sfeer gingen opsnuiven. We boekten ontbijt + diner. Met kleinere kinderen is dat zeker aangenaam. Je kan dan in geval van vermoeidheid gewoon snel eten in het hotel. Nu onze kinderen groter worden, denk ik dat ontbijt only misschien ook wel leuk is, want de eetmogelijkheden op Holbox zijn zo uitgebreid dat we een volgende keer graag ook eens in dat aanbod snuisteren. Onze favoriete lunchplek tot nu is wel het terras van Villas Caracol. Héérlijke ceviche en zoveel meer!

Aan het strand

Villas Caracol
Las Nubes de Holbox
Villas Flamingos Beach Front
Villas HM Palapas del Mar

Dichtbij het stand

Mis Sueños Holbox
Frequency 
Alcobas del Mar


 DEZE POST BEVAT AFFILIATE LINKS ALS JE VIA EEN VAN DEZE LINKS EEN HOTEL BOEKT, KOST HET JE NIKS EXTRA MAAR STEUN JE WEL ONS WERK