Lapland met kinderen: zo pak je het aan

Er zijn bestemmingen op de wereld waarover je denkt dat ze misschien minder in aanmerking komen om met kinderen heen te reizen. Lapland lijkt me wel in dat rijtje te passen. Is het nu een aanrader om met kinderen naar die kou te trekken? Lees hieronder hoe wij dat praktisch aanpakten. Wat we er juist allemaal deden, kon je al in een ander artikel lezen.

Lapland met kinderen; vanaf welke leeftijd?

We kregen veel berichtjes in onze inbox: Lapland zou zelfs met een baby kunnen, je kan hen makkelijk inpakken en meenemen. Sinds we het zelf deden, wil ik dat graag nuanceren. Lapland met baby, dat gaat misschien wel, maar om het echt ten volle te beleven als gezin, denk ik dat het ideaal is als je jongste kind een jaar of 5-6 is. Elodie was 6 toen we er waren en voor de meeste activiteiten vonden we die leeftijd toch de ondergrens. Tijdens het langlaufen zijn zij en ik bv. via  een andere route teruggekeerd en ook sommige activiteiten zoals paardrijden kon ze niet meedoen (dat paardrijden viel wel buiten het standaard activiteitenpakket).

Lapland met kinderen: via welke organisatie?

Het zit zo: zonder de vraag van Travelbase om hun reis naar Lapland uit te proberen en te beoordelen als al dan niet familievriendelijk, hadden we het misschien zelf ook op de lange baan geschoven. Nu zeg ik: die trip kwam op het juiste moment! We regelden via Lapland Travel een pakketreis naar Fins Lapland en vlogen vanuit Brussel naar Kittilä, rechtstreekse vlucht. Vanaf het moment van aankomst, is alles heel duidelijk: je wordt opgewacht aan de uitgang van de luchthaven en met bussen naar Äkäslompolo gebracht, de uitvalsbasis voor een week vol avontuur! 

Lapland met kinderen: privé of in groep?

Nog voor aankomst worden alle reizigers in groepen verdeeld. De groepen worden behouden voor alle activiteiten, maar buiten de activiteiten ben je eigenlijk vrij om te gaan en te staan waar en wanneer je wil. De reis naar Lapland met Lapland Travel is zeker geen groepsreis, enkel de activiteiten doe je dus met je groepje van een 10-tal personen. Omdat je logeert op basis van chalets en je zelf instaat voor de catering, heb je zelf in de hand in hoeverre je wil verbinden met de anderen. Zelf vonden we het heel leuk om ervaringen te delen met de andere mensen uit de groep en in een gezamenlijke Whatsapp-groep anderen te waarschuwen als dat dekselse noorderlicht nu al dan niet te zien was. Good times voor Bas en Elodie ook: meer nog dan op een zomerse bestemming, vonden zij het leuk om tijdens de activiteiten (zoals de sneeuwschoenwandeling) te connecteren met anderen. En zo eens iemand anders om tegen te zeuren dan mama of papa, dat is ook altijd meegenomen natuurlijk.

Lapland met kinderen: wat neem ik mee?

Mijn grootste twijfel voor vertrek naar Lapland was ongetwijfeld: wat neem ik in godsnaam mee?! Wel, het is eigenlijk simpel: hetzelfde als op skivakantie. Je kan bij Lapland Travel sneeuwpakken huren voor de hele week en dat zou ik ook zeker aanraden. Dat zijn de pakken die je krijgt bij bepaalde activiteiten, maar het is eens zo handig als je die pakken gewoon de hele week op elk moment van de dag kan gebruiken. Dat wil niet zeggen dat je daardoor je eigen skipak thuis mag laten. Op een bepaald moment deden we véél laagjes aan: thermisch ondergoed + dikke trui + skijas + snow suit en dat was niet overdreven (we hadden het dan ook wel niet koud). Investeer in goede handschoenen/wanten (kan je daar ook wel overal kopen, mochten jouw wanten niet voldoen) en goede snow boots. De boots die voorzien worden door de plaatselijke verhuurmaatschappij vonden wij eigenlijk niet kwalitatief genoeg (lang moeten vragen voor andere/betere/…) dus die zou ik van thuis proberen te voorzien. Voor zij die graag een inpaklijstje voor Lapland gebruiken: binnenkort online ;-)


Lapland met kinderen: welke activiteiten?

Bas en Elodie hebben aan alle standaard activiteiten deelgenomen en we hebben ook nog extra het ijsvissen bijgeboekt (op vraag van Bas) de activiteiten hebben dus geen al te hoge drempel of moeilijkheidsgraad, al heb ik me wel eens de bedenking gemaakt dat die Elodie toch stevig uit de hoek kan komen (als het haar aanstaat, maar dat kennen we allemaal wel). Lees zeker ook alles over de activiteiten die we deden in Lapland!