Hoe wij een citytrip naar Athene beleefden met de kinderen

Het voorjaar van 2020, dat was 4 maanden in ons kot. Dat was voor ons op z’n zachtst gezegd een beproeving. Niet o.w.v. het constant samenzijn, niet omdat we ons sociaal leven zouden moeten terugdraaien en al zeker niet omdat we gek zouden worden van elkaar, maar wel omdat we met z’n 4 verschillende reizen en een citytrip in het water zagen vallen. Dat we die drang om er met de kinderen erop uit te trekken zolang hebben moeten intomen, merkten we aan ons enthousiasme toen we eindelijk weer een luchthaven van aan de binnenkant zagen. De geur van vrijheid en avontuur! We gingen dus naar Griekenland en ik ging je net vertellen hoe we die citytrip naar Athene hebben beleefd. Want Athene met kinderen, dat bleek een ideale match!

Must do: Akropolis

Binnenkopper, toch? De Akropolis kan je niet negeren als je Athene (of ergens anders in Griekenland) bezoekt. De naam betekent dan ook letterlijk ‘hoogste punt van de stad’, dus je ziet hem van overal boven de daken uittorenen, ’s avonds prachtig verlicht, overdag in de blakende zon. Dat hoogste punt van Athene mag je wel letterlijk nemen, de klim naar boven is behoorlijk als je kinderen er geen zin in hebben. Een kinderwagen lijkt me geen optie o.w.v. de staat van de weg, vaak met rotsen/trappen of over het grind. Maar wat je daarboven krijgt is meer dan de moeite waard! Er zou ook een lift zijn om boven te geraken maar die was tijdens ons bezoek ‘under construction’. De lift zou ook voorbehouden zijn aan mensen die slecht te been zijn of mensen met een handicap. Vermoeide kinderbenen horen daar mijns inziens niet bij. Zorg ook voor wat water, want op de site zelf kan je nergens iets halen om te drinken (en het kan er -zelfs ’s avonds- behoorlijk warm zijn. Tickets kan je ter plaatse kopen of je kan op voorhand je tickets aanschaffen via deze link. Als je de tickets ter plekke koopt, vergeet je identiteitskaart niet, als inwoner van de Europese Unie mogen kinderen gratis binnen.

Gezelligheid in Plakà

Plakà is de oudste woonwijk van Athene. Was. Want tegenwoordig is de woonwijk vooral omgebouwd tot trekpleister. Zowel toeristen als plaatselijke bevolking komt er genieten van de restaurants, shops en de smalle straatjes die overgroeid zijn door bloemen en planten. De huisjes zijn kleurrijk en geven je echt het authentieke mediterraanse gevoel. Is het er te druk? We kunnen niet echt oordelen over de drukte, want ja; Corona en de zomer van 2020, maar het was er wel heerlijk kuieren. IJssalons à volonté, dus kidsproof en al!

Athene_feed_reizen_kinderen-16.jpg

Postcard proof: Anafiotika

Als we ons ergens écht in Griekenland voelde, dan was het in de smalle straten van Anafiotika. Wat een adembenemende plek, recht uit de Griekse yoghurt-commercials. Mini witte huizen, met de kinderwagen onberijdbare stegen (draagzak meenemen voor kleine kindjes!) en dat alles met de Akropolis op de achtergrond en onder een wapperende, Griekse vlag. Ook goed voor met kinderen; het is er niet zo groot, op een half uurtje heb je het wel gezien en van hieruit loop je makkelijk door naar andere delen van de stad.

Hip zijn in Psyri

De leukste wijk van Athene vonden wij Psyri. Vroeger een arbeiderswijk met leerlooierijen en kleine fabrieken, maar vandaag een gezellige buurt die vooral vanaf de late namiddag tot leven komt. De terrassen van de verschillende restaurants lopen naadloos in elkaar over en de verschillende pleinen verklappen de gezelligheid. Nu moet je weten dat je in Athene sowieso gemakkelijk van de ene wijk de andere inloopt, het is er allemaal niet zo groot en het wandelen gaat er gemakkelijk. Psyri wordt naar voren geschoven als de meest trendy wijk van Athene met vintage shops, kleine kunstgalerijen en winkeltjes met handgemaakte spulletjes.

Bakermat van de Spelen in stadion Panathinaiko

Griekenland en de Olympische Spelen, die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De allereerste moderne Olympische Spelen werden in Athene georganiseerd in het jaar 1896 en daarvoor werd dit stadion gebouwd. Nu ja, de fundamenten lagen er al 2200 jaar eerder, want dit stadion, in het hart van Athene, werd gebouwd op de fundamenten van een stadion uit 330 v.c. Dat historische stadion bestond volledig uit marmer. Ook bij de heropbouw in 1895 werd marmer het belangrijkste materiaal, het is prachtig! Aan de achterzijde van het stadion kan je makkelijk parkeren in één van de smalle straten, maar het is ook met het openbaar vervoer bereikbaar (de metrostations Akropoli, Syntagma en Evangelismos liggen allemaal op wandelafstand). Ter plekke kan je het stadion verkennen a.d.h.v. een audioguide, jammer genoeg hebben ze alle talen behalve Nederlands ter beschikking. Bas heeft even in het Engels gevolgd, maar dat was niet zo verstaanbaar.

Hotel met zwembad in Athene

Mediterraans warm was het in de stad. Dat wil zeggen dat de thermometer in Griekenland de 30°C dagelijks toch vlot passeerde. Heerlijk vinden we die warmte. Vooral omdat die waterratten van kinderen van ons hun geluksbarometer op springen stond toen ons hotel niet 1 maar 2 zwembaden bleek te hebben. Griekenland was al goedgekeurd. We logeerden in Athene in de Grand Hyatt. Lang twijfelden we niet, we zijn al langer Hyatt-fans. Met het wegblijven van buitenlands toerisme in die gekke zomer van 2020, was het er in juli erg rustig. En die rust konden we wel gebruiken na enkele mentaal vermoeiende weken en maanden, ook voor de kinderen. Dus de eerste 2 dagen spendeerden we integraal aan de rand van één van de 2 zwembaden. Het rooftop zwembad heeft een fenomenaal uitzicht; de Akropolis leek ons van op veilige afstand (ah ja, Corona!) te smeken om een bezoek. Het zwembad op de 1e verdieping was nog rustiger, geen idee of dat in niet-Coronatijden ook zo is. Ons kwam het in ieder geval goed van pas. Griekenland was nooit zo rustig. We sliepen met de kinderen in communicerende kamers, dat wil zeggen 2 kamers met een deur die je kan open zetten. Bas en Elodie beginnen uit hun voegen te barsten, zo groeien dat die doen! Aparte bedden van 1m40 breed waren misschien van het goede te veel, maar ze hebben er toch maar mooi heerlijk in geslapen. En het moet gezegd; 2 badkamers, dat komt ook van pas met kinderen! Qua ligging t.o.v. centrum van Athene is het misschien minder ideaal. Je moet sowieso een taxi of het openbaar vervoer nemen om in de stad te geraken (of zoals wij; de huurauto, want wij zouden daarna doorrijden naar de zee) Een probleem vonden we dat eigenlijk niet, we konden alleen niet vanuit ons hotel rechtstreeks het stadsleven induiken. In de plaats kregen we natuurlijk wel die 2 zwembaden J

Is er nog veel meer te doen in Athene? Natuurlijk. Hadden wij te weinig tijd? Uiteraard! Denk maar aan de Nationale tuin van Athene, de tempel van Zeus of gewoon nog meer eindeloos rondstrollen in de talloze steegjes. Maar wij hebben wel het gevoel de stad goed ervaren te hebben, we lieten nog wat onontdekt voor een volgende keer!
We gingen immers van Athene naar de Atheense Rivièra voor enkele dagen ongestoord strandplezier!