Op reis naar Nederland; dit deden wij op De Veluwe

Welke tijd van het jaar vind jij de natuur het mooist? Wij trokken onlangs tijdens een herfstachtig weekend naar de Nederlandse Veluwe en concludeerden dat het een prima bestemming kan zijn voor volgende familievakantie. De Veluwe is een bosrijk gebied in de Nederlandse provincie Gelderland met een prachtig heidegebied en een weelderige fauna. Neem de verrekijker maar mee als je richting Veluwe trekt! Maar wat valt er daar nu allemaal te beleven?

Tui_x_withkidsontheroad_veluwezoom_posbank-42.jpg

Fietsen op de Veluwe

De fiets is hét vervoersmiddel in het nationaal park De Hoge Veluwe. Hoewel je er met de auto binnen mag (ticketje kopen doe je hier), is de fiets hét vervoersmiddel in het park. Die zijn trouwens gratis en kan je her en der in het park gewoon uit het fietsenrek nemen. Er zijn voldoende fietsen met kinderzitje beschikbaar, maar zowel bas als Elodie kozen voor een eigen fiets. De allerkleinste maat was eigenlijk nog net iets aan de grote kant voor Elodie, maar waar een wil is, is een weg en na wat geklungel met op- en afstappen, was ze goed vertrokken. Goed om weten; in Nederland heerst er totaal geen fietshelmen-cultuur, dus die zijn er dan ook niet te vinden. Mocht je het dragen van een helm belangrijk vinden, voorzie je die best zelf. Het park is meer dan 5000ha groot, dus je bent wel even zoet met die fietstocht. Gelukkig vind je her en der in het park plekken om de dorstigen te laven en knorrende magen te stillen. Wij aten op het zomerterras van het parkrestaurant vanwaar we zicht hadden op de aangrenzende speeltuin. Drankje in de hand, eten besteld en zicht op je spelende kinderen. Vakantie kan soms makkelijk zijn.

Bezoek het Kröller Möller museum

Veluwenaren zullen het beamen; de mooiste collectie van Van Gogh staat niet in Amsterdam, maar in het Kröller Möller museum, middenin het nationale park De Hoge Veluwe. Ook Claude Monet, Piet Mondriaan en James Ensor worden er vertegenwoordigd (om er maar enkelen te noemen). Als gezin vonden we het vooral leuk om –na de schilderkunst- rond te wandelen in de beeldentuin. De kunstcollectie in de tuin van het museum is groot. Onze favoriet? Jardin d’émail van Jean Dubuffet. Een bezoek aan het museum hoeft niet super lang te duren, want we willen het leuk houden voor de kinderen. Ik herinner me dat wij museumbezoeken vroeger als heel erg saai beschouwden, we proberen Bas en Elodie dus vooral af en toe te laten proeven van kunst en cultuur zonder hen urenlang mee te slepen van het ene museum naar het andere.
Voor het museum koop je (best op voorhand) je tickets hier.

Huur elektrische scooters

Zonder twijfel de leukste activiteit van onze midweek was de halve dag op de scooter langs Veluwse heiden en bossen. Ik was bijna vergeten hoe heerlijk bomen ruiken na een verfrissende regenbui. We huurden de scooters via deze link en dat was heel makkelijk geregeld; je vult online een formulier in en zij bellen je op om verder af te spreken. Je haalt je scooter af op de afgesproken plaats en je kan erop uit. Men heeft ook enkele routes uitgestippeld die je moet volgen (anders riskeer je een boete!), helemaal op maat van jouw interesses. Wij kwamen onderweg wilde koeien, herten en prachtige vergezichten tegen. Ook hier geldt dat er in Nederland geen helmplicht is voor dergelijke scooters. Sta je erop, dan kan je wel een helm krijgen (wel effe vragen), of je brengt er zelf eentje mee.

Overnachten in een Droompark

We zijn trotse ambassadeurs van TUI en trokken deze keer ook met hen richting Nederland. Er is heel wat heen en weer gemaild om te overleggen wat nu de ideale bestemming zou kunnen zijn in deze gekke tijden. Wat kunnen we mensen aanraden en vooral; welke accommodatie stellen we dan voor? Wat hielp voor het veiligheidsgevoel is de mogelijkheid om je terug te trekken in je eigen privésfeer. Samen koken, een gezelschapsspelletje of –in ons geval- nog snel even naar het zwembad, je kiest vooral zelf waar je zin in hebt.  Bij TUI stelde men Droompark voor. Bij Droompark Hooge Veluwe kan je bv. een barbecue-set bestellen om op je terras bij valavond te genieten van dé familie-activiteit bij uitstek die een goede barbecue toch nog steeds is. Niet nodig dus om ’s avonds te eten in een druk restaurant, je bepaalt zelf hoe of wat. We gingen de eerste dag onze inkopen doen voor de rest van de (mid-)week en hoefden daarna met niemand rekening te houden.

Bezoek een oergezellige Nederlandse stad

We hebben ons standpunt voldoende verdedigd, de Veluwse natuur is prachtig, de activiteiten talrijk. Maar heb jij ook zo’n zwak voor de Hollandse gezelligheid? Trek dan zeker naar één van de steden in de omgeving. Zwolle, Arnhem, Apeldoorn… Je hebt keuze te over! Wij kozen voor een namiddagje Arnhem en hoewel ik de shopmogelijkheden meteen in het snuitje had, bleef ik wijselijk van de winkels weg. Ik kon hen nog snel overtuigen van een gezellige speelgoedwinkel, vol vintage moois en pret, maar verder genoten we vooral van een terrasje hier en daar. We wonen zelf in een stad, dus af en toe een vergelijkende studie kunnen we wel smaken.

 

Wil je weten wat er in de buurt nog allemaal te beleven valt? Neem dan zeker een kijkje op deze website voor tips en nóg meer inspiratie!
Of wil je misschien meer te weten komen over onze accommodatie? Klik dan zeker even op deze link.