Safari met kinderen: de private game reserves van Marataba en Madikwe in Zuid-Afrika

“Gaan we écht in het midden van een wildreservaat slapen, mama? Waar de dieren zitten?” Bas zijn reactie was enthousiast en een tikkeltje wantrouwig tegelijkertijd. We waren tijdens onze reis in Zuid-Afrika onderweg naar het private game reserve van Madikwe (we hadden een grote safaridrang) toen het plots tot hem doordrong dat we wel heel dicht bij de leeuwen, hyena’s en cheeta’s zouden slapen. Daarvoor gingen we immers naar Zuid-Afrika! Gerustgesteld door de belofte dat onze lodge dag en nacht bewaakt wordt en er geen enkele kans is om oog in oog te staan met een bloeddorstige leeuw, kwamen we enthousiast aan in de Madikwe Lelapa Lodge. En wat we daar beleefden, overtrof onze mooiste safaridromen. Dat we enkele dagen later ook richting Marataba zouden trekken en daar zelfs in een tent zouden slapen, even dicht bij de dieren, wakkerde de nieuwsgierigheid nog harder aan. Safari met kinderen? Dit is hoe wij Madikwe en Marataba in Zuid-Afrika hebben beleefd. Deze onvergetelijke trip kwam tot stand door de fantastische zorgen van het team van de Little Guest Hotels Collection. Op zoek naar een familievakantie met net dat tikkeltje meer? Daar vind je beslist inspiratie!

Madikwe_zwembad-24.jpg

Marataba Safari Lodge met kinderen

Marataba Safari Lodge is één van die plaatsen waarvan je op voorhand niet beseft dat ze bestaan, zelfs niet in Zuid-Afrika. Een oase van rust in het midden van adembenemende natuur waar luxe en kindvriendelijkheid hand in hand gaan. Die kindvriendelijkheid wordt van bij aankomst duidelijk. Hier draait het om de kinderen.
Onze kamer is een safaritent, maar die term wekt een verkeerde indruk. Als we het zeil openritsen, valt ons oog meteen op het reusachtige bed en de twee kinderbedden die er speciaal voor Bas en Elodie werden bij gezet. Achter de wand van het bed staan de lavabo’s en aan de linkerkant de rest van de badkamer met ligbad. We vonden de plek al snel oogverblindend, mindblowing, buitengewoon prachtig. Dat was toen we nog niet wisten dat als we het terras aan de voorkant van de tent zouden volgen, we aankwamen bij de buitendouche. Bas was nog nooit zo blij om zich te wassen voor het slapen gaan en dromen over de safari’s van de volgende dag. Zuid-Afrika prikkelt kinderlijke nieuwsgierigheid van jon en oud.

Madikwe Safari Lodge met kinderen

Madikwe game reserve ligt niet ver van de grens Zuid-Afrika/Botswana (nog zo’n prachtig safariland). Toen we na ons verblijf in Kaapstad hier aankwamen, voelden we ons pas écht in Afrika. De rode zandwegen (die btw niet aangenaam te berijden zijn!), de geur van droog gras en Toto’s Africa op repeat. Misschien wat cheesy, maar oh zoooo memorabel!

Madikwe Game reserve is een private reserve. Wat betekent dat je al aan één van de poorten je documenten nodig hebt (hotelreservatie, paspoorten…). De rit van aan de poort tot aan de lodge is ongeveer 7 kilometer door het reservaat en een safari op zich. Wij kwamen aan met de auto, dat betekende dat we nog maar net de entrance gate voorbij waren toen we op onze rit (ongeveer 7 km van aan de toegangspoort tot aan de lodge) al apen in de bomen zagen spelen of een kudde olifanten voorbij onze auto zagen wandelen, blijkbaar niet zo vreemd in Zuid-Afrika. De kinderen zaten al op het puntje van hun zetels en we waren er nog niet! Dit was, by far, de beste kennismaking met de Afrikaanse savanne.

En als ik zeg; het was nog niet begonnen, bedoel ik dat het beste effectief nog moest komen. Madikwe Lelepa Lodge is één van de beste ervaringen die we ooit hadden. Kan je je inbeelden dat je een duik neemt in het zwembad terwijl er nog geen 40m verder enkele neushoorns of olifanten bij de drinkplaats staan? De sfeer die we hier hebben onthouden is sereen, rustig en ongelooflijk kindvriendelijk. Als je ooit naar Madikwe Lelapa Lodge trekt, hopen we dat ook jouw kinderen kennis mogen maken met Banyana, de kinderverzorgster die meer deed dan je kinderen verzorgen of entertainen. Ze gaf vertrouwen en straalde alleen maar vriendelijkheid uit. Dat zelfs Elodie, onze miss wantrouwen, haar al snel in vertrouwen nam, wil wat zeggen. Ze bakten tijdens de vrije momenten samen Zuid-Afrikaanse koekjes, maakten een halsketting en schilderden erop los. Alles kon, terwijl Banyana sereen de situatie (en de kinderen) onder controle hield. Wat ik al jaren probeer in mijn huis, flikt zij op 5 minuten.
En dan hebben we het nog niet over de familiekamers gehad. De kinderen hadden een eigen kamer met stapelbed met uitzicht op ons privézwembadje. Toegegeven, het was niet groot, maar kinderen lijken niet veel meer nodig te hebben dan een gat in de grond op het terras. Nog voor wij ons op de ligstoelen hadden geïnstalleerd, hadden ze vijf bommetjes in het minizwembad geplaceerd. Zuid-Afrika beviel ons wel. Hoe hard ik ook probeer, deze plek valt niet te beschrijven, het is een ideale uitvalsbasis voor dé safari-ervaring met kinderen.

Het concept: een elegante combinatie van luxe en familieplezier

In Marataba en Madikwe hebben ze het onder controle dankzij een strikt dagschema. De eerste game drive van de dag is om 6u ’s ochtends. Niets dat je meer kippenvel geeft dan het ontwaken van de Zuid-Afrikaanse bush, onze ochtendsafari in Marataba was er trouwens eentje die deels op het water doorging. Een bootsafari begot! Wat een hoogtepunt voor de kinderen én voor ons! Thumbs up voor Helen, onze ‘ranger’ in Marataba die zowel ons als de kinderen de hele tijd info en weetjes meegaf. Bas was aan haar lippen gekluisterd als ze verhalen vertelde over wat ze al allemaal had meegemaakt en gezien als safariranger in Zuid-Afrika. Ze was zo goed met kinderen dat het ook onze ervaring onvergetelijk maakte. Hoewel je ’s ochtends voor vertrek al iets kan eten (kinderen met een lege maag op safari, dat gaat niet), is het echte ontbijt voor achteraf. Terwijl we onze voeten onder tafel schuiven en wachten op de bestelling met pannenkoeken, fruit en slagroom, mijmeren we nog na over nijlpaarden en olifanten. Op safari met kinderen was nooit zo leuk (ok, ok het waren dan ook onze eerste safari’s met kinderen, maar toch).
Na het ontbijt heb je ‘vrije tijd’ tot 4PM. Dat betekent doen en laten waar je zin in hebt op een prachtig domein. Voor de kinderen was dat in eerste instantie gaan uitvogelen wat het Eco-house nu eigenlijk inhoudt. Blijkt het eigenlijk een soort kids-club te zijn, maar wat voor één! Als je spontaan denkt aan de kidsclub van het all in hotel van je zomervakantie, moet ik je teleurstellen. Dit is iets helemaal anders. Eerst en vooral: wat een fantastische mensen werken hier. Kinderen komen en gaan als ze zin hebben, altijd vergezeld door één van de begeleiders, vaak worden de activiteiten zelfs georganiseerd op korte afstand van waar je als ouder bent, met het torenhoge voordeel dat de begeleiders zo fantastisch zijn dat je geen enkele keer het mama-alarm hoort afgaan. In Madikwe nestelden Ludovic en ik ons aan de rand van het zwembad (met zicht op de drinkplaats van de dieren) terwijl de kinderen 20m verder koekjes bakten.

Omdat je verblijf in beide lodges op basis van vol pension is, hoef je zelfs geen aanstalten te maken voor lunch. Tegen 1PM wordt de lunch je gebracht waar je dat zelf het liefst wilt. Op het terras met uitzicht over de omgeving, aan het zwembad of toch liever op het terras van de kamer?

Om 4PM maak je je klaar voor de afternoon game drive. In Marataba mogen kinderen van alle leeftijden mee op avontuur, in Madikwe moeten kinderen 6 jaar zijn om mee te kunnen. maar geen nood: behalve de reguliere game drive voorziet men in Madikwe een speciale ‘kids bumble’, een speciale drive waar je niet van de hoofdwegen af gaat, maar naar onze mening toch heel veel dieren kan spotten. Wij kozen ervoor op te splitsen. Ik ging in Madikwe met Bas op de namiddag game drive, Ludovic koos ervoor de ochtend game drive met Bas te doen.

Als je na de game drive ’s avonds weer terugkeert, word je onmiddellijk naar je tafel begeleid voor het avondeten. Na zonsondergang mag je immers niet alleen rondlopen op het domein. Tijdens het avondeten mogen kinderen trouwens kiezen of ze samen met de ouders eten, of samen met de begeleidsters van het Eco-house film gaan kijken tijdens het eten. Maar… Alles op minimale afstand van waar je als ouders bent. Het is moeilijk uit te leggen hoe men erin slaagt om op beide plekken, hoewel men de zorg voor de kinderen overneemt, je als familie het gevoel geeft altijd samen te zijn.

Laat gaan slapen zat er voor ons niet in in Zuid-Afrika, wij kruipen sowieso tijdens het reizen bijna samen met de kinderen onder de wol, en al zeker als je de volgende dag een ochtendsafari op de planning hebt staan. Nog even nagenieten van de savannegeluiden op het terras, een verfrissende douche onder de sterrenhemel (hallo buitendouche!) of een slaapmutsje. Marataba en Madikwe maken deel uit van de More Family Experience, een Zuid-Afrikaans familiebedrijf. Meer info kan je hier vinden.

 

Safari met kinderen: self drive of game drive?

En dan de vraag die misschien op je lippen brandt; kies je met kinderen in Zuid-Afrika nu voor een self drive waarbij je met je eigen wagen door het (openbare) park rijdt, of kies je voor een geprivatiseerd park waar je lodge begeleide game drives organiseert? Wel. Uiteraard staat er tegenover de begeleide game drives door private lodges een prijs. Game drives zijn wel wat duurder dan de zogenaamde self drives. Maar de ervaring is ook zoveel intenser. Je wordt in het park rondgreden door rangers die opgeleid zijn om dieren te spotten én er veel over kunnen vertellen. Ze kennen de dieren en weten waar ze vaak uithangen, hoewel zo’n park duizenden hectaren groot kan zijn. Je wordt rondgereden in een open vehicle en de ervaring laat een gigantische indruk na. Als je twijfelt, zouden we sowieso opteren om voor de game drive te kiezen, maar laat je vooral ook informeren door de lodges waar je denkt te boeken. Wij kennen alvast 2 prachtige adresjes in Zuid-Afrika.