Reizen naar Dubai in Coronatijden: hoe deden wij dat?

O.w.v. de steeds veranderende situatie en regelgeving, wordt dit artikel regelmatig geüpdatet. LAATSTE UPDATE op 22/01/2020.

Heb jij ook al tig keer de Coronakaart van de overheid gecheckt en gemerkt dat zo wat de hele wereld rood kleurt? Het is me wat, die eeuwigdurende pandemie waar we middenin zitten. Je kan haast nergens meer heen! Of toch wel? Reizen naar een rode zone is immers niet meer verboden, maar wordt vooral sterk afgeraden. In praktijk betekent dat: alles op eigen risico. Ik beschreef het op IG en ik zeg het nog eens: reizen is niet alleen onze zuurstof voor een leuk leven, het werd 2 jaar geleden een job, een inkomen, enfin meer dan een passie. Effe benadrukken; met dit artikel willen we niemand aansporen om opnieuw te reizen, noch is dit een aanmoediging om regels in de wind te slaan. We zijn vertrokken omdat het kon, we respecteerden alle richtlijnen tot in de puntjes en willen iedereen aanmoedigen om, net als wij, geen onverantwoorde dingen te doen. Maar wel ook dit: voor zij die op eigen verantwoordelijkheid toch richting Dubai willen vertrekken, verzamel ik graag de info die ik vond.

Feed_Dubai-19.jpg


Voor vertrek naar Dubai: COVID test (PCR)

De eerste en belangrijkste maatregel die wordt opgelegd als je naar Dubai wil reizen, is dat je een negatieve COVID-test nodig hebt, max. 96u voor aankomst. Je kan die test op verschillende plekken laten uitvoeren, maar wij vinden het COVID-19 test center op de luchthaven van Zaventem de makkelijkste optie. Een test kan vanaf 2 jaar, maar is in de meeste gevallen slechts verplicht vanaf 12 jaar. Zo ook voor Dubai. Bas en Elodie moesten dus niet getest worden. Je maakt op voorhand een afspraak op de website van Brussels Airport. Het kan ook zonder afspraak, maar dan kan het zijn dat je lang moet wachten. Betalen doe je ofwel op het moment dat je je afspraak maakt (online) of contactloos ter plekke. De prijs van een COVID test is €67 voor een standaard test, €135 voor een sneltest. Wij deden de standaard test en hadden al resultaat na 4u. Belangrijk om weten: je kan je niet zomaar laten testen, je hebt bewijs nodig dat je effectief een vliegticket hebt geboekt. Dat kan je digitaal of afgedrukt laten zien. De test duurt nog geen 2 minuten en het resultaat krijg je in je mailbox, in het Engels zoals de meeste landen vereisen. Voor Dubai moet je dit formulier afdrukken, je mag het niet digitaal tonen.


Reisbijstandsverzekering die dekt tijdens een pandemie

Op de website van visitdubai kan je lezen dat je in het bezit dient te zijn van een medische verzekering met internationale dekking, a.k.a. de reisbijstandsverzekering. Extra gegeven hierbij is dat deze verzekering ook moet dekken tijdens een pandemie. Het waren die kleine lettertjes die me toch wat opzoekwerk hebben gekost. In ieder geval leerde ik dat verschillende reisbijstandsverzekeringen dekken tijdens een pandemie. Je checkt dus best gewoon even bij je verzekeraar en anders kan je nog snel een assistance-verzekering afsluiten. In dit overzicht kan je handig vergelijken.

Corona app voor Dubai

Waarschijnlijk heb je de Belgische Corona-alert app al geïnstalleerd. Wel, Dubai heeft een gelijkaardige app die je verplicht moet installeren. Je kan dat op voorhand doen en dan geef je in de App Store de gevleugelde woorden ‘COVID Dubai’ in en dan kan je de COVID-19 DXB Smart App installeren. Mocht je dat vergeten no worries, je kan dat ook net voor vertrek aan de incheckbalie regelen, maar het is zoveel handiger om dat gewoon te kunnen laten zien en je bagage in te checken. Voorbereiding is alles als je reist in een eerder stressvolle situatie.

Luchthaven2.jpg


Tijdens de vlucht Brussel-Amsterdam

Wij boekten onze vlucht naar Dubai met KLM. Dat betekende dat we eerst per KLM cityhopper richting Amsterdam vlogen om van daaruit de reis naar Dubai verder te zetten. Het vliegtuig zat bijna volledig vol en dat zou jou stress kunnen bezorgen in deze tijden. Wel… Eerst en vooral zijn er slecht 4 zetels per rij (2 aan elke kant van het gangpad dus) en hadden wij op die manier een hele rij voor ons. Tijdens de vlucht hadden we geen enkele keer het gevoel dat het niet ok was. De lastige momenten zijn die van het boarden. Zowel tijdens in- als uitstappen zullen er altijd mensen zijn die staan te drummen. Ja, ook in deze tijden. Je kan je daar enorm over opwinden. Of je kan in je hoofd houden dat je het gedrag van anderen niet kan controleren, maar wel dat van jezelf. Wij bleven gewoon zitten totdat de gekke meute voorbij was of wachtten met instappen totdat diezelfde gekke meute had plaatsgenomen. We hielden afstand op elk moment en hebben zelfs enkele andere mensen gevraagd om aub afstand te houden. Mensen reageren daar heel verontschuldigend op, hebben soms gewoon zelf niet door dat ze te dichtbij staan. Mondmaskers zijn tijdens de hele vlucht verplicht vanaf 12 jaar, behalve tijdens het eten. Tijdens de (erg korte) vlucht BRU-AMS krijg je een bekertje water en een kleine snack indien je dat wenst.


Overstappen in Amsterdam

We hadden 2u de tijd om over te stappen in Amsterdam en hoewel dat erg lang lijkt, was het dat niet echt. We besloten eerst iets te eten op de luchthaven en daarna de gate op te zoeken. Vooraleer je kan boarden moet je echter eerst voorbij een speciaal opgerichte stand om je temperatuur te laten checken en nog een extra formulier in te vullen vooraleer je aan boord mag. Dat neemt wel even tijd in beslag. Uiteindelijk hebben we max. 20 minuten echt moeten wachten.


Tijdens de vlucht Amsterdam-Dubai

De vlucht van Amsterdam naar Dubai was helemaal anders! De grote Dreamliner bereikte ongeveer 30% van zijn capaciteit en we konden heel makkelijk afstand houden, hadden zelfs 2 volledige rijen voor ons 4. Niet dat dat nodig was, want er wordt aangeraden om enkel je plek te verlaten om het toilet te gebruiken. Een raad die we makkelijk kunnen opvolgen aangezien de kinderen 6uur lang aan hun schermen gekluisterd waren (ongelimiteerde schermtijd was alweer lang geleden; only on airplanes). Ook hier geldt dat je je mondmasker de hele vlucht dient aan te houden, behalve om te eten. Toegegeven: als je een dutje wil doen, is dat niet het meest aangename attribuut, maar hey slapen op een vliegtuig is sowieso al niet in de meest comfortabele houding. Dat kan er wel bij.

Feed_Dubai_KLM.jpg

Aankomst in Dubai: visum

Om Dubai binnen te komen heb je een visum nodig. Geen nood, dat hoef je niet op voorhand te regelen, je krijgt het als Belg of Nederlander kosteloos bij aankomst via een stempel in je paspoort. Laat je dus niet overtuigen om dat op voorhand te regelen, dat is niet nodig. Er wordt snel nog een foto genomen (effe mondmasker afzetten) en je kan je reis verder zetten.

Aankomst in Dubai: COVID test

En dan het moment suprême: de controle van je COVID test. Nu ja veel stelt het niet voor. Je toont je afgedrukte formulier aan één van de medewerkers, zij checken naam (a.d.h.v. je paspoort) en datum en je mag doorlopen. Nu kan het blijkbaar wel zijn dat je random uit de rij wordt gehaald voor een extra test, maar wij hebben dat niet gezien of gemerkt. Maar het zou dus kunnen, just so you know.

Situatie in Dubai tijdens je verblijf

In Dubai lijken ze de situatie wel heel goed op te volgen. Vanaf het moment dat je ergens heen wilt, of zelfs binnen de muren van je hotel wordt iedereen constant gecontroleerd. In de luchthaven of aan de ingang van de malls staan warmtecamera’s of mensen die je temperatuur checken. Elke keer opnieuw, geen uitzonderingen. Dat geeft een heel erg veilig gevoel dat ik (we moeten het zeggen zoals het is) nooit heb gehad in België. Hier doen we vooral heel erg gewichtig over wat mag of niet mag. Het soort van controle dat er is, is vooral sociale controle en omdat we vinden dat de controle door de overheid tekort schiet, beginnen we maar zelf voor politie-agent te spelen. Je voelt je nergens veilig, niet voor COVID, maar al zeker iet voor het oordeel van je medemens. Dát is wat me het meest tegen de borst stoot aan dit hele gedoe. Dát is exact wat ons extra mentale stress bezorgt. Verder is de mondmaskerplicht strikter dan in België, want kinderen vanaf 6j zijn verplicht om ze op drukke plaatsen te dragen. Daarbij komt dat in de meeste hotels je temperatuur elke dag gemeten wordt voordat je naar het ontbijt gaat of vooraleer je plaats neemt in het restaurant.

Feed_Dubai-20.jpg


Terugkomst uit Dubai: PLF

Op een dag zit je vakantie er helaas op. Max. 48u op voorhand moet je het Belgische PLF-formulier invullen. Je krijgt na het invullen van dit formulier een bevestigingsmail met een QR-code. Deze code is het bewijs dat je het formulier invulde en moet je tonen op de luchthaven bij het inchecken of de bagage drop off. Je vult het in per volwassene, kinderen kunnen worden toegevoegd aan de formulieren door gewoon hun naam en rijksregisternummer in te vullen in het document. Dat rijksregisternummer staat op de identiteitskaart en dus niet in het internationaal paspoort (belangrijk detail, we kunnen het weten).


Terugkomst uit Dubai: quarantaine?

UPDATE: Op 22/1/2021 werd beslist dat alle niet-essentiële reizen van en naar België t.e.m.1/3/2021 verboden zijn. Reizen naar Dubai kan dus tot nader order niet.

En dan: we saved the best for last. Dubai is, net zoals bijna elke andere regio buiten de Europese unie, een rode zone. Dat betekent dat je reist op eigen risico en dat er extra maatregelen mogelijk zijn bij terugkomst zoals quarantaine of een extra COVID test. Het lastige is dat je op voorhand niet weet wat de maatregelen zullen zijn. Je krijgt de eventuele instructies pas nadat je het formulier hebt ingevuld en het formulier kan je pas invullen als je hebt ingecheckt voor je vlucht. Je kan dus niet op voorhand eens testen… Hierdoor is er altijd een risico op extra maatregelen en dus quarantaine. We kunnen dus geen garanties geven, enkel delen hoe het bij ons verliep. We vulden het formulier in en verstuurden het met een bang hartje. Niemand wil in quarantaine bij thuiskomst, right? Nu heeft de logica van risico wel voor 1 keer in ons voordeel gespeeld. Lees: de situatie in Dubai is veel beter onder controle dan de situatie in België. We kregen dus geen extra maatregelen opgelegd bij thuiskomst. Nogmaals: dit is geen garantie dat het bij jou ook zo zal zijn, maar het is een precedent.