Voor de eerste keer met de camper op reis? 10 vragen beantwoord!
Oneindige vrijheid, grenzeloos avontuur. Hoe goed klinken die woorden als we spreken over reizen met de camper? Maar misschien moeten we het ook effe hebben over de organisatie ervan en waar je naast die zorgeloosheid onderweg op voorhand toch best eens over nadenkt? In Februari 2021 gingen wij voor het eerst met de camper op pad. We waren camper-leken en dus lanceerde ik via Instagram een hulpkreet en blijkbaar deelden véél mensen onze onwetendheid. Een overzicht van de vragen (én antwoorden die we kregen) Ik kan het niet genoeg benadrukken; wat een heerlijkheid ervaren we dagelijks op onze IG-pagina van mensen met dezelfde passie (reizen) die elkaar kunnen (en willen!) helpen. Dank je wel! Ook op campertrip? Hier kan je een aanbod bekijken!
Op reis met een camper: Mag je zomaar overal met je mobilhome/camper staan?
Ja en nee. Je mag in België niet wildkamperen. Dat betekent dat je dus niet zomaar in een bos of op het eerste mooie plekje in de natuur je kamp mag opslaan voor de rest van de week. Wat wel mag, is je camper 24u parkeren op plekken die je als parking kan gebruiken. En we hebben dus gemerkt dat er wel heel wat parkingplaatsen in België op een mooi plekje liggen of er tenminste op uitkijken. Hoe je die dan vindt? Daar bestaan enkele handige apps voor. De gemakkelijkste daarvoor vonden wij de app park4night. Je vindt hier werkelijk duizend verschillende plekjes waar je kan staan. Je moet wel goed opletten; hoewel alles gemonitord wordt, kan het zijn dat je op een plek komt waar je vroeger kon parkeren, maar waar het nu niet meer het geval is. Zo wilden we graag aan de Belvédère parkeren in Bouillon, maar er staat sinds kort een bord dat je er niet met je camper mag staan dus maakten we rechtsomkeer. Je kan ook een lidkaart aanvragen bij Camperstops, daar heb je dat probleem helemaal niet omdat de parkings/staanplaatsen die hierop staan, zelf hebben aangegeven bij de organisatie dat ze beschikbaar zijn als camperstop. Je belt ook even op voorhand om aan te geven dat je graag bij hen de nacht wil doorbrengen. Vaak gaat het om uitbaters van horeca die hun parking ter beschikking stellen. Handig! Natuurlijk is er nog een laatste optie en dat is om een echte camping te zoeken waar je wel langer dan 24u mag parkeren en waar je alle faciliteiten hebt, sanitaire maar ook vaak entertainment. Maar zoals gezegd: wij reden 100% op park4night.
Op reis met een camper: Wat is de kostprijs voor het huren van zo’n camper?
Wij werkten voor deze trip samen met Goboony. Goboony is een camperverhuurplatform die eigenaars van campers linkt aan huurders. Een beetje Airbnb voor campers so to speak. Net zoals bij huurhuisjes heb je ook bij campers verschillende maten, kleuren, voorzieningen… En dus ook verschillende prijzen. De camper waar wij mee rondreden (een spiksplinternieuwe mobilhome met 4 slaapplaatsen, douche en veel opbergruimte) kost €120/dag. Check zeker eens op de website wat de gemiddelde prijs is voor jouw droomcamper.
Op reis met een camper: Is het ook aan te raden aan een gezin met 3 kinderen?
Niet dat we er zelf ervaring mee hebben (we hebben niet zo efjes een extra kind in onze achterzak), maar toen ik de vraag deelde via IG stories kwamen er veel reacties van mensen die al jaren met de camper reizen, net omdàt ze 3 kinderen hebben en op hotel gaan ofwel te duur ofwel niet leuk vonden met 3 kinderen (aparte kamers etc…) Als je je even verdiept in het camperaanbod, dan zal je snel merken dat er ook campers bestaan met achteraan 3 bedden boven elkaar, of campers met een extra daktent. Is het doenbaar? Als anderen het doen, zou ik zeker zeggen van wel. Is het ook iets voor jou en je gezin? Dat kom je enkel te weten als je je goed informeert én het eventueel uitprobeert!
Op reis met een camper: Zou zo’n campertrip ook leuk zijn met kleine kindjes (lees: baby’s/peuters)
100% ja! Je bent zo vrij als je rondtrekt met de camper, met bovenstaande apps vind je altijd wel een plekje. Je hoeft met niemand rekening te houden en je kan 100% reizen op het ritme van je kindje(s). Geen reservaties bij hotels waar je rekening mee moet houden, geen verplichtingen om ergens op tijd te moeten komen. Ik zou het dan wel aanraden in de zomer zodat jullie, als kindje(s) een dutje doet/doen heerlijk buiten kunnen zitten. Misschien wel aan de rand van een rivier ofzo?
Op reis met een camper: Hoe moeilijk is het om te koken in een camper?
Ik zou zeggen: niet zo moeilijk. We hadden geen (microgolf-)oven en maakten alles op 3 kleine gasvuurtjes. Ofwel werden dingen opgewarmd in een kookpot, ofwel au bain-marie en dat werkte prima. Een klein gelukske voor ons was de aanwezigheid van een diepvries(-je) waardoor we enkele diepgevroren dingen (ballekes in tomatensaus!) konden meenemen van thuis. Nogmaals mijn referentie naar de zomer: het lijkt me heerlijk om buiten te koken. Op het gemak groentjes snijden, dingen prepareren en dan in de camper alles opwarmen. Zo’n campertrip heeft ons ook wel iets bijgeleerd over slow travel. Je neemt je tijd voor de kleine dingen zoals afwassen, eten maken, bedden opmaken. Je móet dat ook elke dag doen, anders geraak je na een dag de camper niet meer in/uit.
Op reis met een camper: Welk rijbewijs heb je nodig om te rijden met een mobilhome?
Een camper is uiteraard wat groter en breder dan de doorsnee auto. In het begin is het wat wennen, maar dat heb je snel door! Wettelijk gezien is een rijbewijs B voldoende!
Op reis met een camper: Wat als je schade toebrengt aan de camper die je huurt?
Als je huurt van particulieren is dat altijd een beetje grijze zone. Wie draait waar voor op? Goboony zag daar een gat in de markt en legde zich ook op die kant van de camperverhuur toe. Je kan alles hier even nalezen en natuurlijk makkelijk contact met hen opnemen. Over de juridische zaken van camperverhuur, verwijs ik je liefst door.
Op reis met een camper: Hoe zit het met sanitair in zo’n camper?
Wel ja, dé vraag die op ieders lippen brandt, toch? Hoe zit dat nu met de boodschappen in zo’n camper (numbers 1 and 2). Wel, er is gewoon een toilet, je kan zelfs doorspoelen en al! Het is zo’n chemisch exemplaar waar je product toevoegt aan het opvangreservoir. Is dat vies? Dat valt nogal mee eigenlijk. Gelukkig had onze mini-badkamer een extra raampje. Dus op de vraag: ‘deden jullie het in de camper?’ Ja, we deden het in de camper. Toptip die we hieromtrent kregen; voor de number 2 leg je op voorhand best wat toiletpapier in het toilet zodat je nadien niet hoeft te poetsen. There, dat onderwerp is weer van de baan. Wat wassen betreft: washandjes zijn onontbeerlijk (opnieuw een super tip die we kregen!) want je kan je dan wel douchen, na 2 minuten is het warm water op. Dus dat douchen doe je anders dan thuis waar je gewoon het warm water laat lopen totdat je klaar bent met douchen. Dat is water nemen, kraan dicht en wassen, kraan open om af te spoelen, nog 1 minuutje te genieten van het warm water en gedaan. Als je lange haren hebt zoals ik: het is een hele klus om je haren uitgespoeld te krijgen voordat het warm water op is. Gelukkig was ik niet dagelijks mijn haar en stond ik dus maar 1x voor die klus.
Op reis met een camper: Wat mag je zeker niet vergeten als je reist met de camper?
Dé vraag die ik lanceerde toen we zelf bekend maakten dat we voor het eerst zouden reizen per camper. De respons was enorm, sommige tips als handiger dan anderen. Ik som de tips op die ik het meest efficiënt vond:
1. Washandjes!
2. Apps: campercontact/Park4Night
3. Altijd kasten sluiten als je rijdt!
4. Voldoende keukenhanddoeken, het blijken de handigste all rounders om de camper proper te houden.
5. Kleingeld meenemen voor als je op een parking/camperstop water wil vullen/lozen of elektriciteit wil nemen
6. Travelcubes of wasmanden voor de kleren.
7. Warm water op tijd opzetten
Extra tips mogen so-wie-so onder dit artikel gedeeld worden!
Maar wat vooral niet mag ontbreken tijdens je campertrip met het gezin is de volle goesting om op avontuur te gaan. Twijfel je nog een beetje? Laat het gerust weten, we geven je graag dat laatste duwtje in de rug en trekken je wel over de streep!