Weekend met een bijzondere overnachting: pitkamperen in Scheldeland

Het is plezant in eigen land! En vooral: het blijft verrassen. We somden eerder al eens 5 verrassende verblijven in België op en ik denk dat we een plekje aan die lijst mogen toevoegen. We gingen namelijk pitkamperen in Scheldeland. Nog nooit van gehoord zeg je? Dat hadden wij ook niet. Totdat we met ons 4’tjes 3 meter hoog in een boom sliepen. In een tent! Nu ja een pit dus, maar dat kenden we niet. 

Scheldeland_Pit_kamperen---4.jpg

Pitkamperen dus?

Yes, pitkamperen. Kamperen met de grote K. We lieten de luxe achterwege en trokken met onze slaapzakken naar Bornem, langs de Schelde. Net zoals vorig jaar werden we door Toerisme Scheldeland gevraagd om ambassadeurs te zijn van de regio met prachtige natuurgebieden langs stromende rivieren. Aan de oever van één van de rivieren (de Schelde) ligt paviljoen de Notelaer en in de tuin van het paviljoen (dat deel uitmaakt van het kasteeldomein dat eeuwenlang in handen was van de adellijke familie d'ursel) hangen er tenten in de bomen. 4 om exact te zijn. Zoals ik al zei: geen luxetoestanden hier, maar wel een beleving om u tegen te zeggen. Het enige dat je in zo’n tent vindt is een matras. Bij aankomst krijg je dan een matrasovertrek en een plastic doos voor onderaan de boom waar je enkele dingen (zoals bv. schoenen) droog in kan bewaren. Je mag ook gebruik maken van de barbecue (breng zelf je vlees en groentjes mee), picknickbanken zijn er genoeg. Je kan ook gebruik maken van toiletten (op +/- 50m van de tent) en stromend water. Het ontbijt vind je de volgende ochtend in de gemeenschappelijke tent. Wat wij het allerleukst vonden? Allemaal samen op die grote, ronde matras slapen. Hoewel het snurkers en wriemelaars zijn, was het heerlijk om nog eens allemaal samen in 1 (groot) bed te slapen. De pitten hebben ook raampjes waardoor je ‘s ochtends een mooi uitzicht hebt over de natuur die ontwaakt. De venstertjes kunnen ‘s nachts afgedekt worden om te vroege vogels (die Bas en Elodie anders sowieso zijn!) toch wat langer in dromenland te houden. Je kan de pitten boeken via Terra Nova. Nog meer info vind je op de website van Scheldeland.


Wandelen in stiltegebied (met kinderen?!)

Paviljoen De Notelaer ligt niet zo ver van wandelknooppunt 10 dat deel uitmaakt van het Stiltepad. Dat is exact wat de naam doet vermoeden. Het Stiltepad is een wandelroute van zo’n 6 km (je kan het nog een beetje inkorten) doorheen het stiltegebied van Hingene (met een achtergrondgeluidsniveau van 35 à 40 decibel. (Het vermelden waard want zo zijn er trouwens slechts 9 in Vlaanderen). 6 kilometer is nog net te doen voor kinderbenen (als je het inkort al zeker) en de wandeling brengt je dwars door de natuur. Stiltegebied betekent dat het een natuurgebied is waar je niets anders hoort dan de natuur rondom je (of hoogstens in de verte een boer die zijn veld omploegt). Als je wil beginnen wandelen aan de Notelaer zelf, dan kan dat uiteraard ook. Je kan makkelijk je eigen route samenstellen. In dat geval zou ik aanraden om van aan De Notelaer naar knooppunt 10 te stappen, van daaruit naar knooppunt 11 en 8 om zo terug te wandelen naar De Notelaer. Op die manier kan je het kasteeldomein d’Ursel ook meteen toevoegen aan je uitstapje.

Kasteeldomein d’Ursel

Niet ver van de pitten aan de Notelaer, ligt het kasteeldomein d’Ursel (het paviljoen maakt zelfs deel uit van het domein van de adellijke familie d’Ursel). Daar waar het park vroeger vooral een siertuin was, is het vandaag een wandel- en speelpark met waterpartijen en uitgestrekte grasvelden. Een overzicht van het domein vind je alvast hier. Wij wandelden er even rond en genoten er vooral van de rust. Is het kasteeldomein een tussenstop tijdens de stiltewandeling? Aan de voorkant van het kasteel staan er verschillende picknickbanken, ideaal toch?

Scheldeland_kasteel D'ursel---3.jpg

Hoogtij op smaak

Wat je zeker moet doen als je richting Bornem trekt? Fietsen meenemen of huren om één van de fietslussen te doen die worden voorgesteld voor het evenement ‘Hoogtij op Smaak’. In het kort: je kan bij één van de deelnemende handelaars (die op de route liggen) een picknick bestellen. Een overzicht van de deelnemende handelaars vind je hier. Er worden verschillende routes voorgesteld (met knooppunten) die je uiteraard ook zelf kan inkorten of zelfs langer maken. De digitale versie van de kaart is hier te bekijken, maar het handigst is om een papieren versie op te halen op één van deze adressen. Wij bestelden zowel onze picknick als onze fietsen bij Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger in Bornem. Van daaruit konden we rechtstreeks de scheldedijk op nabij knooppunt 5 om aan het traject te beginnen. 45 km is de voorgestelde route. Deden we die helemaal? Natuurlijk niet! We zouden het op Elodie kunnen steken die met haar korte benen niet zo ver geraakt, maar eigenlijk waren we vooral zelf te beklagen omdat het ons wel leuk leek een tandem te huren. Leuk was dat, maar niet voor meer dan 10km :-). Gelukkig hadden we de mooie picknickplekken langs de Schelde maar voor het uitkiezen! Ook zin in zo’n picknickfietsroute? Neem zeker een kijkje op de website van Hoogtij

Uiteten in Scheldeland

Ja we konden eigenlijk barbecuen op onze bivakplek, maar dat deden we niet. We gingen voor ongebreidelde family quality time met eindelijk nog eens een avondje uiteten onder ons 4-tjes. We kozen voor Skaldu, een restaurant aan (en bijna op) de Oude Schelde. Het was een schot in de roos. Heerlijk eten, een gezellige plek en prima, gemoedelijke bediening. Geen typisch familierestaurant, maar wel eentje waar je met je kinderen meer dan welkom bent (met aparte gerechten voor kinderen).