Vliegreis vanop Brussels Airport: waar moet je op letten?

Europe here we come (again) en als het even kan binnenkort ook weer heel wat verder. De wereld eindigt niet achter de horizon en al zeker niet nu we die dekselse pandemie (hopelijk) bijna achter de rug hebben. Wij trokken onlangs naar Griekenland (Kos) en merkten aan onze IG-stories dat veel mensen veel vragen hebben, want oh yes, we deden onze research en nee, dat was niet altijd even makkelijk. Waar je dus op moet letten als je deze zomer een vliegreis hebt geboekt vanop Brussels Airport, ik heb geprobeerd het even samen te vatten.

Brussels Airport_LQ-6.jpg


Waar vind ik het coronacertificaat? 

De app waarop het coronacertificaat kan afgelezen worden, heet in België CovidSafeBE. Je kan het eenvoudigweg dowloaden in de appstore van je smartphone. Het aanmelden op de app gebeurt via Itsme (ook in de app store als je dat nog niet zou hebben) of via een van de aanmeldopties van eHealth (bv. Met je identiteitskaart). De optie via Itsme is super makkelijk en de installatie duurt zo niet langer dan 5 minuten!)

Welke maatregelen worden er genomen op de luchthaven om de veiligheid te garanderen?

Op Brussels Airport worden er verschillende maatregelen genomen om ieders veiligheid te garanderen. Zo wordt de drukte constant gemonitord en wordt er (uiteraard) gevraagd om een mondmasker te dragen vanaf de leeftijd van 12 jaar. Tijdens het wachten aan de gate, wordt de afstand gegarandeerd door sommige stoelen te labelen als niet te gebruiken. Men is er zich terdege van bewust dat een vliegreis voor mensen sowieso een stressy situatie kan zijn. Daarom doet men er alles aan om mensen op hun gemak te stellen. We kwamen te weten dat er onlangs nieuw personeel werd ingezet, speciaal om informatie te verstrekken. je herkent hen aan de groene T-shirts met opschrift “Can I help you?”. Je kan hen alles vragen m.b.t. het reilen en zeilen op de luchthaven.

In het luchthavengebouw worden er op heel veel plaatsen ‘safety stations’ voorzien waar je extra je handen kan wassen of ontsmetten. Ze staan in de vertrekhal, maar ook onderweg naar de gate. Bij het aan boord gaan, staan er stickers op de vloer die de 1,5m-grens aanduiden waar je per bubbel mag wachten. Als je zenuwachtig zou zijn voor je vliegreis, remember this: je kan niemands gedrag controleren, alleen dat van jezelf en je eigen gedrag straalt vaak af op anderen. Houd je je heel goed aan de regels, zullen mensen in je omgeving dit opmerken en je de ruimte geven om je op je gemak te voelen. Indien mensen te kort komen, kan je dat ook gewoon vriendelijke opmerken. Vaak is het negeren van de regels eerder een gevolg van enthousiasme dan van kwade wil.

Moet ik vroeger op de luchthaven zijn? 

Uiteraard is op tijd komen voor je vlucht aangewezen. Niet alleen om stress te vermijden, maar ook vooral omdat men op de luchthaven een bepaalde ‘flow’ voorziet om passagiers zo goed mogelijk te spreiden. Te laat komen is dus geen optie, maar veel te vroeg komen dus ook niet, want dan zijn er op hetzelfde moment veel te veel mensen op de luchthaven. Om goed in te schatten om hoe laat je best toekomt, check je op de website van Brussels Airport via de blauwe balk bovenaan de pagina de speciaal ontworpen tool. 

Moeten kinderen ook een mondmasker dragen?

In het luchthavengebouw is er een mondmasker plicht vanaf 12 jaar. Tijdens de vlucht wordt die grens verlaagd naar 6 jaar. Is dat leuk? Niet echt, is dat onoverkomelijk? Ook echt niet. We kochten voor Elodie een smurfenmondmasker in één van de safety stations op Brussels Airport. Ze koos het helemaal zelf en vond het dragen van dat zelfgekozen mondmasker niet dramatisch moeilijk. Onze vlucht duurde meer dan 4u en ze heeft niet geklaagd. Natuurlijk kan je op het vliegtuig iets kopen om te drinken en dan lag het masker even af. Ze heeft dus wel regelmatig iets gedronken en er lang over gedaan om haar sandwich op te eten. Hey, plantrekkerij is veel waard he. 

Brussels Airport_LQ-9.jpg


Kan je op de luchthaven iets eten?

Zeker, op de luchthaven zijn alle winkels/eetgelegenheden gewoon geopend (of toch in ieder geval niet gesloten o.w.v. COVID). Je kan je vlucht dus relaxed voorbereiden met een koffietje, nog snel wat inkopen doen in één van de winkels of een hapje eten. Niks anders dan vroeger op dat vlak!


Welke documenten heb je nodig om naar Griekenland te gaan?

Wel… Die documenten, dat verandert snel. Heel snel. Tussen het moment dat we vlogen en het moment dat we onze stories postten op IG was er alweer vanalles veranderd. Wij hadden eind juni een negatieve PCR-test nodig (ook Bas en Elodie), een week later volstond een antigeen-test en moesten kinderen onder 12 niet meer getest worden. Of je nu naar Griekeland gaat of naar een ander land, er zijn 2 website die ik aanraad om te checken welke documenten je nodig hebt:

  • www.tijdvoorvakantie.be is een website van Brussels Airport zelf waarin men een heel duidelijk overzicht geeft van enkele populaire (vliegtuig-)bestemmingen. Heel laagdrempelig, duidelijk uitgelegd.

  • De website van Buitenlandse zaken heeft pagina met de correcte reisadviezen. Alles wat je nodig hebt, vind je daar terug.

Dé vraag die ik 100 keer kreeg was diegene over het invullen van het Griekse PLF. De Griekse overheid vraagt je een officieel document in te vullen, minstens 24 voordat je naar Griekenland komt. Dat betekent dat je dat méér dan 24u op voorhand ingevuld moet hebben. Dat kan zelfs dagen of zelfs weken op voorhand. Veel mensen zijn verward omdat het PLF dat je voor België moet invullen maximum 48u op voorhand mag ingevuld worden (minder dan 48u dus) Een mens zou voor minder in de war geraken. PLF voor de Griekse authoriteiten vind je op https://travel.gov.gr. Je mag één document per gezin invullen. Wij vulden er 2 in omdat Ludovic en ik niet getrouwd zijn (you never know), maar dat zou dus eigenlijk niet moeten. Je krijgt de QR-code die je nodig hebt voor vertrek toegestuurd (iets na) middernacht op de dag van vertrek. Geen code betekent dat je Griekse grondgebied niet mag betreden.

Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet om ze te stellen. Ik weet niet of we alle antwoorden hebben, maar we kunnen je wel doorsturen naar de juiste plekken waar je de info vindt.