Zomervakantie in Catalunya, in de bergen én aan het strand!
Zomervakantie in Catalunya, in de bergen én aan het strand!
Dagen waarop we de lente ruiken, zorgen ervoor dat we al eens van de zomer willen proeven. Het zijn de dagen waarop we weer beginnen dromen van 2 maanden gezinsgeluk waarvan we een deel graag doorbrengen onder de zuiderse zon. Wij zijn niet alleen, denk maar aan de exodus richting Spanje in juli en augustus en aan hoe wij daar élk jaar graag aan meedoen. Ons jaarlijks verlof spendeerden we ook vorige zomer in Catalunya. Het sappige accent klinkt als muziek, de plaatselijke keuken prikkelt alle zintuigen. Ken jij Catalunya al? Het is de perfecte familiebestemming, ze creëerden zelfs een speciaal ‘family friendly’- label die alle familievriendelijke accommodaties en activiteiten in de kijker zet! Lees er hier alvast meer over.
CATALUNYA: ZOMERVAKANTIE IN DE BERGEN
Catalunya heeft best of both worlds: een prachtige kustlijn (daarover later meer) en dan natuurlijk die fantastische Pyreneeën die als zomerse groene long tussen Frankrijk en Spanje liggen. Bezoek er de authentieke bergdorpen, begeef je naar het bergstation van Vall de Núria (waar er in de winter geskied wordt!) en maak de mooiste wandelingen (eventueel te paard!)
BEGET: EEUWENOUD BERGDORP MET AUTHENTIEKE CHARME
Beget is een middeleeuws dorp dat bekend staat o.w.v. zijn historische waarde. De kerk van Beget (en dan vooral de binnenkant ervan) is één van de enige kerken die de vele oorlogen die woedden in de streek hebben overleefd. Niet alleen o.w.v. de afgelegen ligging (het had geen strategisch belang), maar ook door de listen van de inwoners. Er vallen in Beget leuke verhalen te rapen, maar die hoor je dus vooral als je een begeleide tour regelt. De gids heeft dan ook een sleutel van de kerk, want de kans dat de kerk open is, is niet zo groot. Dat is jammer, want de binnenkant van de kerk is zeker de moeite waard.
CAMPRODON: RUSTIEKE BERGGEMEENTE IN DE PYRENEEËN
Van groot naar klein dan maar. Camprodon is een gemeente in een prachtige vallei. Het is een goede uitvalsbasis voor verschillende activiteiten. In Camprodon kan je uiteraard het gekende toeristentreintje nemen dat je in 1 rit voorbij de verschillende highlights brengt. Het is vooral goed centraal gelegen voor de activiteiten die je in de omgeving kan doen. De sfeer die er hangt, krijg je wel al meteen mee wanneer je de stad binnenrijdt over de 16e eeuwse boogbrug. Camprodon is ook vooral bekend omdat het een belangrijk vertrekpunt is voor bergtochten en (lange) wandeltochten.
VALL DE NÚRIA
Een bergvakantie is ideaal voor de actieve vakantieganger. Mensen van het type zonder zittend gat, altijd klaar om de ene na de andere plek te ontdekken. Explorers noemen we hen wel eens. Soms geven ze de wandelkriebel door aan hun kinderen, soms niet. Voor die laatste groep mensen heeft Vall de Nuria de ideale mix van in- en ontspanning. Het is een plek waar families een eureka-gevoel kunnen hebben. Vall de Núria is een bergdal dat aan 2 kanten wordt omringd door bergtoppen van bijna 3000m hoog. In de winter een drukbezocht skistation, in de zomer een drukbezochte family heaven . Vall de Núria is enkel te bereiken per trein vanuit Ribes de Freser. Hoe geraak je dan juist in Vall de Núria? Wel, Vall de Núria is dus enkel te bereiken per trein. Wij vertrokken vanuit het station Ribes Enllaç en kochten daar ons ticket. Tip: kom op tijd, want de ticketverkoop gaat soms niet heel erg vlot. Je kan je ticket echter ook op voorhand online kopen! Families met wat wandelervaring kunnen vanuit Vall de Núria meteen weer afdalen naar Ribes de Freser. Een fikse hike naar beneden is ongeveer 10 kilometer lang en is wel niet aan te raden met hele jonge kinderen (pak vanaf een jaar of 8?) Het schijnt een super mooie wandeling te zijn, maar dus: enkel voor de geoefende wandelaars. In Vall de Núria valt er vanalles te beleven: alle activiteiten vind je hier terug. Wij gingen met de kabelbaan naar boven en daalden het kleine stukje weer af. Boven heb je trouwens een prachtig uitzicht op de omgeving en weilanden. Opgepast voor de koeien, want die lopen daar ook ergens rond :-) Het playpark is ook super leuk (vooral de afdaling per band was tof!) en Elodie had heel erg veel spijt dat ze geen ponyritje meer heeft kunnen doen. Toen we er waren, sloeg het weer plots om en hebben we ons bezoekje wat ingekort. In principe kan je je zeker een hele dag amuseren in Vall de Núria[BGI14] . Een kleine tip van ons? Neem je picknick mee en eet die gezellig op op het grasveld met zicht op het meer.
BESALÚ: MIDDELEEUWSE VIBES IN CATALONIË
Besalú vonden wij het mooiste bezoek van de 3 bergdorpen die ik hier opnoem. De ingang van de stad gaat door een sprookjesachtige kasteelpoort. Je kan er leuk slenteren door de smalle straten, er zijn leuke (ja, toeristische) winkeltjes met hebbedingen én je kan er tot groot jolijt van Bas en Elodie lekkere frozen yoghurt eten (Carrer del Pont Vell nr 18 voor de liefhebbers ;-)). Kleinere kinderen kunnen er een schild of kruisboog kopen waar ze het hele bezoek zoet mee zijn. Wij slenterden er een uurtje of 2 rond en waren echt onder de indruk van de middeleeuwse sfeer. Zeker de moeite om te bezoeken!
WANDELEN MET PAARDEN (OF PONY’S)
Omdat Elodie een beetje teleurgesteld was over de gemist pony-ervaring in Vall de Núria, hadden we gelukkig op onze laatste dag in de Pyreneeën nog een verrassing voor haar. We trokken weer de bergen in vanaf Hípica Mas Battló, een manège in de bergen van Abella. Wij gingen te voet, de kinderen konden een uurtje op de paarden zitten en we werden super leuk begeleid door Wouter, een Belg die sinds jaren in Spanje woont. Om contact met hen op te nemen, stuur je gewoon een mailtje (in het Engels) en zij doen een voorstel voor een leuke tocht, helemaal op maat.
CATALUNYA: ZOMERVAKANTIE AAN DE COSTA BRAVA
Zeg je zomer? Dan voel je graag het zand tussen je tenen. Catalunya is ook dan je ideale vakantiebestemming. Niet té ver, maar toch ver genoeg voor het perfecte vakantiegevoel. Aan de Costa Brava valt er ongelooflijk veel te beleven voor gezinnen in alle maten.
AQUABRAVA IN ROSES
Het zal niet verbazen: ook Bas en Elodie zijn -zoals de meeste kinderen- echte waterratten. Dat zij (en ook wij natuurlijk!) wel eens blij worden van een dag naar het aquapark is ook geen geheim. Daarom trokken we aan de Costa Brava op een mooie dag naar AquaBrava, een groot waterpretpark waarvan we op voorhand vernamen dat het ideaal is voor jong en oud, groot en klein. Dat treft, want Bas en Elodie mogen dan nog zo goed overeen komen, als het op intensiteit van waterglijbanen aankomt, is er een duidelijk verschil. We kwamen met de auto vanuit Roses en in de zomer van 2021, was de (gratis!) parking nog niet halfvol. Dat zou op drukke dagen wel eens anders kunnen zijn natuurlijk. Bij aankomst krijgt iedereen een eigen armbandje, Bas verdraagt dat niet goed, het zijne hebben we dan maar aan z’n voet gebonden. Handig! Vlakbij de ingang heb je een grote, overdekte ruimte met lockers. Een locker kost €9, maar als je de sleutel terugbrengt, krijg je €5 terugbetaald. Ook de kleedruimte is voorzien op veel volk. Er zijn douches en toiletten (super proper!), maar ook gewoon kleedhokjes - mannen en vrouwen gescheiden. Bij aankomst renden de kinderen het avontuur tegemoet, je kan ze geen ongelijk geven. Meestal beginnen we bij een kinderspeeltuig waar zowel Elodie als Bas kunnen spelen, maar voor de eerste keer werden we met de neus op de feiten gedrukt dat Bas geen kleine jongen meer is. Op de website staat dat Pirate Island en Tropic Island toegankelijk is van kinderen -150cm. Op dat moment bleek echter dat die grens veranderd was naar -140cm en Bas moest in Tropic Island toekijken hoe zijn zus de glijbanen trotseerde (in Pirate Island mocht hij wel meespelen). Ik gok dat hij op dat moment 145cm groot was. Hij trok dan maar onmiddellijk met Ludovic naar de attracties waarvoor Elodie op dat moment nog te klein was (-120cm). Die opsplitsing was maar van korte duur, want al snel amuseerden we ons allemaal samen op de attracties die open waren voor ons allemaal. Onze lievelingsattractie bleek uiteindelijk Octospeed waar je een race tegen de klok doet met de hele familie! Ga je op vakantie naar de Costa Brava, dan is en namiddagje aquapark sowieso een must do!
ECO-SNORKEL IN LES MEDES ISLANDS
We doen het zooo graag: masker op, hoofd onder water en de vissen bewonderen. Bas is al langer grote fan van snorkelen, tot deze trip hield Elodie haar hoofd liever boven water. Dat de snorkeltour van Medaqua een begeleide trip in de wateren van de Costa Brava is waaraan je kan deelnemen vanaf 6 jaar, stemde haar gerust dat ook zij het deze keer misschien wel eens zou kunnen proberen. Met succes trouwens! De eerste keer enkel het masker even onder water, de tweede keer met de snorkel in de mond en daarna durfde ze ook effectief ademen door de snorkel. Yes! Vanaf nu zouden we dus met z’n allen kunnen gaan snorkelen! Les Medes Islands staan trouwens bekend als uitstekende snorkel- en duikplek. Omdat de eilanden in een beschermd zeereservaat liggen, heeft de fauna en flora er zich doorheen de jaren helemaal hersteld. Vroeger was de plek namelijk een uitvalsbasis voor piraten. jaja, de Costa Brava heeft niet alleen een geschiedenis als vakantieparadijs!
Maar hoe verloopt zo’n begeleide snorkeltour nu? Wel. Om 10u (of om 14u) verzamel je bij het kantoor van Medaqua in L’Estartit. Je krijgt je uitrusting: wetsuit, snorkelmasker + snorkel en flippers en je wordt met de boot naar de beste snorkelplek gebracht waar je samen met de begeleider het water ingaat. Je kan zo lang snorkelen als je wil, al had Elodie het na 20 minuutjes koud, haar wetsuit was iets te groot :-) Je krijgt dus alle begeleiding, alle materiaal en je moet je, behalve op tijd aan het kantoortje zijn, van niets iets aantrekken, alles wordt voor je geregeld. Als dat niet makkelijk is? Oh ja, misschien nog dit: voor kleinere kindjes (zoals Elodie) is het soms makkelijker om te snorkelen met een full face mask, dat is zo’n masker dat je volledige gezicht bedekt en waar het ademen makkelijker is. Je kan dat zelf meebrengen (te koop bij Decathlon bv.) of je kan het kopen bij Medaqua. Verhuren doen ze deze maskers niet.
ONDERWATERKIJKBOOT
De dag van onze aankomst in Spanje, wilden we graag een chille activiteit waarbij we wel iets zagen, maar zelf niet al te veel inspanning moesten leveren. Bij de toeristische dienst van L’Estartit stelde men een glasbodemboot voor. Je weet wel, zo’n boot met een ‘kelderverdiep’ met glazen wanden. Zo kan je duikbootgewijs het onderwaterleven voor de kust bewonderen zonder dat je zelf in het water moet. Vooraleer je naar beneden gaat voor het moment suprême (vissen kijken), brengt de boot je naar enkele prachtige plekken langs de kust van de Costa Brava . Boven op het dek, met het gezicht in de zon, was dat geen slechte plek om alvast in de sfeer te komen van wat nog zou volgen. De Costa Brava is een prachtige plek! Wij voeren van in de haven van L’Estartit met de Nautilus ongeveer anderhalf uur rond om een glimp op te vangen van de omgeving. Spoiler: de kustlijn van de Costa Brava is moooi!
ORNITHOKAYAK
Stereotiep-gewijs vereenzelvigen we Spanje (en al zeker de Costa Brava) met dichtbevolkte stranden, souvenirshops en een gezellige smeltkroes van bars en restaurants in te kleine centra voor te veel gegadigden. Maar wist je dat je, als je maar een beetje het binnenland intrekt en de rivier El Fluvià volgt, je je al snel op plekken bevindt waar je zelfs geen kat tegenkomt? Op de oevers van die rivier heeft SK Kayak zijn kamp opgebouwd. D.w.z. dat ze van hieruit verschillende tochten organiseren. Wij deden de familieactiviteit ‘Ornithokayak’, een begeleide kajaktocht waarbij je vogels spot en tegelijkertijd over de rivier peddelt terwijl de vissen vlak onder je boot voorbij zwemmen. Is jouw zoon of dochter een ornitholoog in de dop of houdt hij/zij ervan om dieren te spotten vanop het water, dan is dit misschien wel iets voor jullie? Wat mij persoonlijk het meest is bijgebleven is de rust op en langs de rivier. Veel meer dan een eenzame Catalaanse visser kom je er niet tegen. Wat een verschil met de stranden van de Costa Brava!
SKYDIVEN IN EMPURIABRAVA
Om 6u ‘s morgens wakker worden en de snooze-knop niet nodig hebben. Dat gebeurt niet al te vaak, zelfs niet in Spanje. Als het zover is, betekent dat meestal dat er iets spannends staat te gebeuren. Dat was tijdens ons verblijf aan de Costa Brava niet anders. Bas en ik zouden gaan skydiven in Empuriabrava. En omdat het zowel voor hem als voor mij de eerste keer was, stonden we allebei om 6 u ‘s ochtends al in de badkamer, maar stress hadden we niet. Dachten we.
Het zat zo: toen we aan Bas lieten weten dat we de kans kregen om te gaan skydiven, was hij er 100% zeker van: hij moest en zou uit een vliegtuig springen. Het was door zijn standvastigheid dat we op die mooie (en warme!) zomerdag op de stoep stonden bij Skydive Empuriabrava. Op zich verliep alles heel erg vlot en soepel. We meldden ons aan, kregen een pak (Bas niet, zijn maat bestond niet :-)) en werden de juiste richting uitgestuurd. Het was wel even wachten vooraleer het vliegtuig beschikbaar was, maar net op het moment dat ik dacht dat de zenuwen de bovenhand zouden nemen, werden onze namen afgeroepen voor het instructiemoment. Dat duurde een 10-tal minuten en terwijl ik vanuit m’n ooghoeken opmerkte dat Bas het nog steeds helemaal zag zitten, viel ook bij mij de stress wat van de schouders. Die instructies zijn/waren trouwens heel erg basic, want veel hoefden we zelf niet te doen. We werden vastgegespt aan de instructeur en vlak vooraleer we zouden springen, hieven we onze voeten van de grond en kantelden we onze hoofden zo ver mogelijk naar achteren. Wat daarna volgt is onbeschrijfelijk en helemaal anders dan wat ik me op voorhand had ingebeeld. Het heeft helemaal niks te maken met het gevoel dat je hebt in een rollercoaster of achtbaan (dat dacht ik), het gevoel van vrijheid is maximaal. Op het moment dat de parachute openging en ik een overweldigend zicht had over de Costa Brava, kon ik maar aan 1 ding denken: “Hoe fier ben ik op mijn 10-jarige Bas die, hoewel ik een kleine stress in z’n ogen zag, deze sprong heeft gewaagd?” Skydiven is op zich een fantastische ervaring, maar ik geef het je op een blaadje; als je het doet met (één van) je kinderen, is het mindblowing op zoveel verschillende levels. Staat skydiven op je bucketlist? Waar wacht je nog op?!